Steamboat Bill


Evenementgegevens

  • Datum:

De orgel/ concertcommissie heeft als doel het prachtige Honhoforgel in al zijn veelkleurigheid te laten horen. Op 6 november a.s. zal Gijs van Schoonhoven het orgel in een bijzondere rol presenteren, namelijk als bioscooporgel. In de tijd van de stomme films was het gebruikelijk dat in de bioscoop een orgel bespeeld werd. De muziek begeleidde de beelden. Wanneer op zondag 6 november de film “Steamboat Bill”van Buster Keaton wordt gedraaid, zal Gijs van Schoonhoven op het Honhoforgel daarbij improviseren. Hij doet dat niet voor het eerst.

Veel mensen in Twente hebben al op deze manier met het vakmanschap van Gijs van Schoonhoven kennis gemaakt. Steamboat Bill schetst de strijd tussen een arme en een rijke directeur van een rederij. Hun kinderen worden op elkaar verliefd en dat leidt tot uiterst komische toestanden.Bill jr, zoon van de arme reder en gespeeld door Buster Keaton, ontwikkelt zich in de film van onhandige kluns tot een moedige en inventieve held.

Gijs van Schoonhoven is stadsorganist en als kerkmusicus verbonden aan St. Mariä Himmelfahrt te Ahaus. Tot 2014 was hij docent orgel, kerkmuziek en improvisatie aan het Artez-Conservatorium te Enschede. Hij heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van geluidsloze films uit het begin van de vorige eeuw. Deze begeleidingen worden geïmproviseerd. Dit jaar speelt en speelde hij begeleidingen in Utrecht Nijmegen Enschede Groningen Vlieland Frauenpriesnitz en nu dus ook in Haaksbergen.

Het concert begint om 15.30 uur. Vanaf 15.00 uur staat de koffie klaar in De Richtershof.

Toegangsprijs € 10,– . Tot 16 jaar en studenten € 5,–

Namens de orgel/concertcommissie
Jeanne Dane